Asperges
Asperges van eigen land
Asperges zijn ons grootste product. Niet qua oppervlakte, wel financieel. Omdat de aspergeteelt nog steeds veel handwerk is, wordt er meer voor betaald per kg dan voor andere groenten. Maar door al dat werk is de kostprijs ook hoger!
Als een aspergeveld aangelegd wordt, ben je daar al een jaar van tevoren mee bezig. Eerst een groenbemester op de akker en in het najaar laten diepspitten. Dit is werk voor een speciale loonwerker. De bodem wordt over een diepte van ca. 90cm losgemaakt. In de winter blijft het land rusten. In maart komen de aspergeplanten, die wij besteld hebben. Het is trouwens niet gemakkelijk welk ras je moet kiezen. De ene soort geeft stengels vroeg in het seizoen, een ander ras heeft dikke stengels. Zo heeft elk ras zijn eigen specialiteit.
Voor het planten komt weer een loonwerker. Op de pootmachine zit je met 4 personen. Op 2 grote wielen worden de planten gelegd, telkens op gelijke afstand. Een klem houdt ze vast en laat ze los als ze onderaan het wiel zijn gekomen. Zo worden 2 rijen in een keer gepoot, 2 personen bedienen één wiel. Vaak zijn de tractors lasergestuurd of hebben nóg nieuwere technieken, om de rijen zo recht mogelijk te laten worden.
In mei komen de eerste kopjes al boven de grond. Deze asperges mogen gewoon lekker groeien en voedsel verzamelen voor het volgende jaar.
In het tweede jaar mag er al gestoken worden, maar niet langer dan 14 dagen om de plant niet uit te putten.
In het derde jaar wordt een half seizoen gestoken, dit eindigt in de laatste week van mei.
Vanaf het vierde jaar mogen de asperges het hele seizoen gestoken worden. Dit zal in totaal ca. 7 seizoenen duren, afhankelijk van de dikte van de asperges. Worden de stengels te dun, dan worden de opbrengsten lager dan de kosten en wordt het veld geruimd.
De ‘magische’ datum van 24 juni, als einde van het aspergeseizoen, wordt niet vaak meer gehanteerd. Vroeger, 20 jaar geleden en meer, begon men pas begin mei te steken. De rassen van tegenwoordig zijn veel eerder in productie. Zou je tot 24 juni doorsteken, dan raakt de plant uitgeput, omdat hij teveel kg’s moet leveren. Elke teler kijkt dus naar de opbrengst in kg’s per akker en beslist dan zelf wanneer er gestopt wordt met de oogst.
Alleen als een veld toch geruimd moet worden, kun je gerust nog enkele weken doorsteken, want dat maakt niets meer uit voor de aspergeplanten.
Over de meeste aspergevelden ligt tijdens het oogstseizoen plastic. Dit wordt met wagentjes opgetild, men steekt de asperge met een speciaal mes en als het wagentje verder rijdt, zakt de plastic weer over het aspergebed. Met deze techniek hoef je zelf geen kistje te dragen, want dat staat op het wagentje! Ook veel beter voor je rug!
Zwart/wit folie zie je het vaakst. Hiermee kun je de temperatuur beïnvloeden. Is het kouder, dan ligt de zwarte kant boven. Wordt heet weer voorspeld, draai de plastic dan maar snel om! Dit heeft meerdere voordelen: Werkspreiding voor het personeel. Het is gunstiger voor de telers, want aanvoerspreiding zorgt voor een beter prijsverloop. Bovendien zijn er rassen die bij heet weer een slechtere kwaliteit leveren. Temper je de temperatuur, dan kun je dit probleem voorkomen c.q. verminderen.
Het spreekt voor zich, dat wij onze eigen asperges in ons assortiment hebben, vaak wel 8 sorteringen! Bovendien kunt u bij ons de asperges laten schillen en laten verpakken voor een langere houdbaarheid.