Prei

Prei van eigen land

Het poten van de prei.Wij verbouwen alleen late herfst- en winterprei. Meestal van het ras Kenton, soms ook Shelton. Zomerprei bestaat ook, maar in die periode hebben wij al broccoli.

Prei poten gebeurt na het aspergeseizoen en duurt ca. 2 weken. Dit is dus in de laatste week van juni en de eerste week van juli. Plantmateriaal kopen wij bij bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn.

Nadat het land voorbereid is d.m.v. grondbewerking en bemesting, komt de loonwerker met 2 tractors. De eerste egt de akker en de tweede ponst gaatjes in lange rijen, waarin de prei gepoot gaat worden. Dit gaat als volgt: Men neemt een bosje planten en stopt in elk gaatje één plant. Heel dunne plantjes worden weggegooid, want die worden toch niks.

Na het poten worden de plantjes aangewaterd. Hiervoor zit een constructie voor op de tractor met 4 kraantjes. Die zitten precies boven 4 rijen en voorzien zo de plantjes van een beginhoeveelheid water. Bovendien komen de plantjes al een beetje vast te staan omdat er altijd wat zand in het gaatje valt.

Dan kan de prei groeien. Af en toe worden de rijen geschoffeld om het onkruid tegen te houden. Een enkele keer wordt gespoten tegen trips en andere insectjes, maar nooit preventief. Wij wachten altijd totdat wij de beestjes waarnemen. Zo niet, dan wordt er ook niet gespoten!

Het rooien van de prei.De prei groeit de hele zomer en herfst door en meestal beginnen wij in januari met rooien, schonen en veilingklaar maken. Voor dit werk hebben wij enkele medewerkers in dienst en natuurlijk doen wij zelf ook mee!

De prei wordt ook in de winkel verkocht, dus in de wintermaanden krijgt u bij ons verse prei van eigen bedrijf!