Aardappelen

Aardappelen van eigen land

In ons bedrijf worden aardappelen op contract geteeld. Deze zijn dan bestemd voor de voedselverwerkende industrie. Soms wordt om frietaardappelen gevraagd, dan worden ze wat verder uit elkaar gepoot om zo dikke aardappelen te krijgen. In een ander jaar telen wij krieltjes, dan worden de piepers dichter bij elkaar gepoot. Deze aardappelen zijn allemaal ook voor de normale consumptie geschikt, en wij verkopen deze dan ook in onze winkel.

In 2010 en 2011 hebben wij Agria op contract. Dit is een smakelijke, vastkokende aardappel met een gele kleur. Verder zetten wij op een klein perceel nog de rassen Gloria en Roseval. Beiden zijn ook vastkokend. Roseval is een delicatesseaardappel met een rode schil en is een klein product vanwege de moeilijke teelt.

Kruimige aardappels kopen wij bij voor verkoop in de winkel.

De teelt gaat als volgt:

In april worden de piepers m.b.v. een loonwerker gepoot. Vooral in droge periodes moeten aardappelen vaak beregend worden, speciaal tijdens de knolzetting. Omdat het loof snel groeit, krijgt onkruid geen kans. Daarom wordt hiervoor niet gespoten.

De hele zomer groeien de aardappelen door en het rooien vindt plaats in de nazomer of herfst. Krieltjes worden eerder gerooid dan frietaardappelen, want die zijn eerder op dikte.